Vinglas

vinglas

En sak som många inte känner till när de serverar vin, är vikten av att använda rätt glas till de många viner som finns. Här kan man läsa om olika typer av vinglas för att bekanta sig närmare med dem.

Formen på olika vinglas

Formen på vinglasen spelar en avgörande roll för smak och arom. Ett champagneglas är vanligtvis smalt och långt med en lång stjälk, eller fot, för att hålla drycken svalare under tiden man konsumerar den samt för att kunna se de vackra bubblorna. Vitvinsglas och rödvinsglas har också en lång stjälk, både för att hålla temperaturen på lämplig nivå men också för att inte smutsa ned glaskupan med fingrarna.
Kupan på ett rödvinsglas är i regel rundare och öppnare än vitvinsglasen. Detta för att man ska kunna snurra vinet och dra in alla dofter. Kupan i de olika vinglasen kan vara konformad, vilket gäller främst på champagneglas. Den kan också vars tulpanformad, skålformad eller ha mer eller mindre smala ”mun”. Formerna har en särskild funktion. Det är alltså inte bara för det estetiska intryckets skull som vinglas ser ut på ett visst sätt.
Champagneglas kan också komma med en mycket öppen kupa som används till champagnefontäner och särskilda högtider. Formerna på glasen är också valda för att den som dricker ska kunna se se bubblorna från vinet klättra uppåt i bland annat champagneglas och vitvinsglas. Om man verkligen vill ha rätt glas till rätt vin, ska man tala med en sommelier eller vinexpert som kan guida genom vindjungeln och ge förslag på det bästa tänkbara glaset.

Skillnaden mellan kristall och vanligt glas

Det går inte att sticka under stol med att vinglas av kristall är vackrare och behåller smaken bättre. Dock har de kortare livslängd än de vanliga glasen. Kristallglas är oftast munblåsta och kan vara mycket värdefulla. De innehåller ofta en liten mängd bly men numera görs de även med zink och magnesiumoxid som är mindre giftigt. Andelen bly i glasen samt reglerna för hur mycket som får användas, skiljer sig åt från kontinent och land. I USA får endast 1% bly finnas i vinglasen medan det i Europa, förekommer upp till 30%.
Kristallglas är mycket vackra och ger ett skimrande och estetiskt intryck som gör att glasen lyser upp på bordet. Om man blåser kristallglas, kan man göra dem oerhört tunna, vilket också påverkar vinet positivt. Vanligt glas är naturligtvis betydligt billigare och mer hållbart än kristall men ger inte samma lyster och elegans. Tjockt glas i vinglas ska man helst undvika. Då kommer vinet inte till sin rätt på samma sätt. Se till att köpa tunnare vinglas, oavsett om de är till för champagne, vitt vin eller rödvin.

Vinglas för provningar

Provningsglas kan man läsa mer om i artiklarna för olika glas. Faktum är att det tillverkas särskilda vinprovningsglas som ofta är en aning mindre och med smalare öppning. Tanken med dessa glas är att man verkligen ska få chansen att dra in doften, snurra vinerna och ta del av smaken till 100%. Oftast är dessa glas formade som en tulpan och ser mycket fina ut. Därför kan man se många av dessa glasvarianter även i vanliga hushåll, då folk har kommit att uppskatta designen.

Vitvinsglas

Vitvinsglas är vanligen mindre än rödvinsglas. Detta för att man inte behöver snurra vinet lika mycket innan man dricker det. Dessutom serveras vita viner kylda, till skillnad mot rödvin. Som standarden säger så rymmer ett vitvinsglas generellt 25 cl medan ett rödvinsglas rymmer 45 cl. Dock ska båda glasen endast fyllas till ca 1/3-del. Anledningen till att man inte fyller vitvinsglas till brädden är att vinet då hinner värmas upp mer och detta eftersträvar man inte. Dock kan man fylla mindre vitvinsglas en aning mer.

Vitvinsglas har hög fot, lång och smal stjälk för att förhindra kroppsvärmen från att värma upp det alltför mycket. Glas för vitt vin liknar till stor del ett rödvinsglas men har som sagt en kupa som inte är lika rund och bred. Toppen kan variera i utseende och vara avsmalnande eller helt öppen. Formen på ett vitvinsglas kan antingen likna ett coupeglas, ha tulpanform eller likna en kon.

Remmare – ett tyskt och nederländskt vitvinsglas

En variant av vitvinsglas är remmaren som kommer från Tyskland eller Nederländerna. Glasen är oftast lite mindre och fylls då mer. Inte sällan kommer de i silver eller med mönstrad kupa, alternativt grönfärgad. Formen liknar en liten skål på tjock och lite klumpig fot. När man ser dem kan man inte undgå att tänka på gamla vinglas från svunna tider.

Glaset och smaken

När man konsumerar ljusa viner, så hjälper det mindre glaset till att oxidationen saktas ned och på så vis bevaras smakerna på ett bra sätt. Vitvinsglas är tillverkade just för att ha dessa funktioner. Ju mindre ”mun” kupan har, d.v.s. ju mer avsmalnande kupa upptill, desto bättre hålls även bubblorna i vinet kvar så att man har en känsla av att dricka ett färskt och nyöppnat vin.
Dock kan detta variera beroende på vilket vin man dricker. Om man vill dricka ett vitt Chardonnay-vin som åldrats i ek, ska man istället välja en stor kupa då man vill få ut mer arom och smak.

Provningsglasen för både champagne, rödvin och vitt vin är i regel mindre än de glas som man använder vid en måltid. De är också oftast tulpanformade eller formade som en klocka, vilket gäller för både vitvinsglas och rödvinsglas som används vid vinprovningar. Provningsglaset brukar även komma i tunnare format och ha längre stjälk. Men faktum är att vinprovningsglas blir allt vanligare att använda även till måltider om man har köpt ett riktigt fint vin. Dessa glas, oavsett om det gäller rött eller vitt vin, gör att aromen och smaken hålls kvar ytterligare.

Vitvinsglasen passar också för roséviner

Om det är ett friskt rosévin man är ute efter, kan man använda samma glas som till vitt vin. Anledningen är att även rosévin ska drickas något svalare än rött vin. Vilken form man använder spelar egentligen ingen roll, huvudsaken det är ett vitvinsglas i någon mån.

Självklart kan man använda samma vinglas till olika färg på vinet och många dricker rödvin ur vitvinsglas och vice versa. Men om man är riktigt noga, så ska man ha olika glas för olika viner. Det finns nämligen ett skäl till att de tillverkas och detta skäl är att ge en bättre upplevelse till personen som dricker vinet.

Rödvinsglas

Att välja rätt glas till olika viner, är ibland inte så enkelt. Det ska vara en viss sort till vita viner och en viss typ till röda viner. Dock förekommer det många olika varianter även inom rödvinsglasen som man kan välja mellan, beroende på diverse anledningar. Det är allmänt känt att rödvinsglas har en bredare och rundare kupa än till exempel vitvinsglas. Dessutom så är öppningen större. Men det förekommer olika rödvinsglas till de många vinerna. Bordeauxstil och Bourgognestil ser olika ut, men trots detta går det mycket bra att ersätta det ena med det andra om man så vill. Vill man vara på den säkra sidan och verkligen ha ett rödvinsglas som passar till alla tillfällen, ska man emellertid välja de större Bourgogneglasen. Glas till röda Bordeauxviner är en aning mindre.

Varför rödvinsglas ser ut som de gör

Bland det viktigaste att tänka på när man köper rödvin, är att vinet måste få tillfälle att andas ordentligt. Därav de breda och öppna kuporna. Ett rödvinsglas måste kunna få plats i vinkylen tillsammans med de andra röda vinerna och det måste kunna tillåta vinet att andas.
När ett vin får andas, innebär det att det syresätts. När denna process är igång så framhävs alla de aromer som man vill åt när man konsumerar vinet. Ett rött vin ska snurras innan man dricker det så att aromerna kan frigöras ännu mer och därför är den breda kupan så viktig. En djup och rund kupa gör att vinet kan snurras utan att det spills ut.
Det andra skälet till den större kupan är att man, till skillnad från exempelvis champagne och vita viner, ska dricka vinet i rumstemperatur. Den breda kupan gör att man kan hålla i vinglaset och på så sätt värma upp vinet med handen så att det återgår till rumstemperatur om man först tog ut det ur den svala vinkylen. Många ser inte vikten av rätt form på rödvinsglas, men faktum är att form och stjälk kan avgöra smaken på själva vinet.
Toppen på glaset är ibland en aning smalare än själva botten på kupan. Detta är för att samla in dofter under vindrickandets gång. Man ska kunna sticka ner näsan för att dra in alla dofter innan man smakar på vinet.

Att välja tunt glas eller kristall

Även på vinglas kan man välja mellan tunt glas eller kristallglas. Man ska inte välja ett alltför tjockt glas då temperaturen kan påverkas och därmed smaken. Kanten upptill är också av värde. Många billigare rödvinsglas eller vinglas i allmänhet har tjock kant upptill för att ge dem längre livslängd men detta är något som inte direkt lämpar sig för vinet. Den vanligaste kristallen i vinglas är blykristall som är lite tyngre. Det har också en grövre yta som faktiskt hjälper aromerna att frigöras mer när man snurrar glaset. Dock är skillnaderna mikroskopiska men trots allt viktiga om man är en vinkännare.

Långa stjälkar

Även rödvinsglas har lång stjälk, trots att vinet gärna kan värmas upp av handen. vad beror då detta på? Jo, det finns flera teorier. En är att man vill undvika att lämna fingeravtryck på glaset när man äter och dricker och en annan är att man vill undvika att värma vinet alltför mycket.

Champagneglas

De typiska egenskaperna för champagneglas är den långa stjälken, det avlånga glaset och materialet, som helst ska vara av kristall. Dock kan man köpa billigare champagneglas av vanligt glas också. Champagneglasets form kallas för flöjtstil, eller flute som det heter på franska. Tanken med denna form är att kolsyrebubblorna måste färdas längre genom vinet innan det nått ytan, vilket bidrar till ett vin som håller sig längre och inte är avslaget. Men det är också tänkt att de vackra bubblorna ska vara fina att titta på när de ser ut som små guldpärlor som åker upp i glaset.

Kristall eller vanligt glas

Ett champagneglas av kristall är en finare variant. En anledning till varför många föredrar kristall är att det har en ojämn yta som får bubblorna att färdas mot ytan ännu långsammare. Kristall ger också ett lite mer lyxigt intryck, vilket är att föredra när man har spenderat en slant på en utsökt och fin champagneflaska.

Champagneglas med bred kupa

I gamla filmer, eller på nyårsfester, kanske flera har lagt märke till att man även kan dricka ur breda champagneglas. Och visst ser det läckert ut? Faktum är att dessa glas främst används när man ska göra en så kallad champagnefontän, d.v.s. hälla champagne i det översta glaset som sedan förser de andra glasen med drycken, automatiskt. Dessa fontäner är vanliga vid högtider som nyår eller till festliga tillfällen som bröllop och jämna födelsedagar. Den breda kupan gör också att man kan göra drinkar lättare och smycka glasen med allehanda frukter och godsaker. Det finns flera drinkar och cocktails som innehåller en blandning av champagne och andra drycker och då kan dessa breda glas också vara bra att använda. De breda champagneglasen kallas för coupeglas.

Varför har champagneglas en lång stjälk?

Är inte stjälk något som sitter på blommor, kanske man tänker. Jodå, men själva foten på champagneglas och vinglas, till exempel, kallas också för stjälk. Denna stjälk är ofta mycket smal och lång på champagneglas och det finns en anledning till detta. Genom att handen inte är alltför nära själva kupan, så överförs mindre kroppsvärme till drycken. Eftersom champagne ska hållas sval så länge det går, så är denna teknik ett sätt att undvika att glaset blir för varmt. Champagne är ju också en dryck som man smuttar på under mingelkvällar o.s.v, och därför är det risk för att man håller i glaset under en längre tid. Och som man kan förstå; ju mer man håller i glaset, desto mer suger det åt sig av kroppsvärmen. I och med att kupan på champagneglaset är smal så ser man även till att bevara kolsyran längre.

Champagneprovarglas

När man ska prova en ny champagne, är det vanligt med glas som har en lite mindre stjälk än vanliga fluteglas. Själva glaset är också mer rundat än på fluteglaset och anses vara en mix mellan flöjt-och coupeglaset. Anledningen till att man istället använder ett särskilt glas för just provningar, är att champagnerna ofta är mer mogna och innehåller en mindre mängd bubblor. Där har även mognadsaromer tillkommit och dessa kan vara svårare att uppfatta med ett avlångt och smalt fluteglas.