Shepherd’s Pie: En klassisk rätt med en intressant historia

pieherde

Shepherd’s Pie är en klassisk engelsk rätt som består av en fyllning av nötkött och grönsaker, täckt av en lager potatismos som bakas i ugnen. Rätten är en favorit i många hem och är enkel att tillaga. Men vad är historien bakom denna välkända maträtt och vad betyder termen ”pieherde”? I denna artikel kommer vi att undersöka dessa frågor och ge dig all information du behöver för att tillaga en perfekt Shepherd’s Pie.

Historien bakom Shepherd’s Pie

Shepherd’s Pie har sina rötter i Storbritannien och är en av de äldsta rätterna i det engelska köket. Ursprungligen var rätten en billig måltid för arbetarklassen på 1700-talet. Då användes fårfärs i stället för nötkött, eftersom fåret var billigare och lättare att få tag på för de fattiga bönderna.

Namnet ”Shepherd’s Pie” härstammar från den faktum att rätten var populär bland herdar som arbetade på landsbygden. Herdarna använde ofta nötkött istället för fårfärs eftersom de hade tillgång till nötkött från boskapen. Rätten blev också populär bland stadsbor som letade efter en billig och näringsrik måltid.

Pieherde

Termen ”pieherde” är en gammal engelsk term som betyder en person som föder upp får eller boskap för att producera kött, mjölk och andra produkter. Pieherdar var vanligtvis bosatta på landsbygden och arbetade på små gårdar eller stora jordbruksföretag.

Pieherdar var ansvariga för att ta hand om boskapen och se till att de var friska och välmående. De ansvarade också för att slakta djuren när det var dags för slakt och för att sälja köttet till lokala köttmarknader eller direkt till konsumenter.

Pieherdar spelade en viktig roll i det engelska samhället under medeltiden och var ofta respekterade medlemmar av samhället. De var skickliga på att ta hand om djur och hade en stor kunskap om jordbruk och boskapsskötsel.

Hur man tillagar en Shepherd’s Pie

Att tillaga en Shepherd’s Pie är enkel och kräver bara några få ingredienser. Här är en grundläggande recept som du kan följa:

Ingredienser:

 • 500g nötfärs
 • 1 lök, hackad
 • 2 morötter, skalade och tärnade
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 tsk Worcestershiresås
 • Salt och peppar efter smak
 • 1 kg potatis, skalade och hackade
 • 50g smör
 • 50 ml mjölk

Instruktioner:

 1. Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
 2. Stek löken och morötter
 3. Tillsätt nötfärsen och stek tills den är genomstekt.
 4. Tillsätt de krossade tomaterna och Worcestershiresåsen och låt det koka i 10 minuter.
 5. Smaka av med salt och peppar.
 6. Koka potatisen tills den är mjuk, tillsätt sedan smör och mjölk och vispa tills potatismoset är slätt.
 7. Lägg köttfyllningen i en ugnsfast form och täck den med potatismoset.
 8. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills potatismoset är gyllenbrunt.

Variationer av Shepherd’s Pie

Det finns många variationer av Shepherd’s Pie, inklusive vegetarian och vegan alternativ. Vegetarisk Shepherd’s Pie kan göras med linser, svamp eller quornfärs, medan en vegan version kan använda vegetabiliskt smör och mjölk istället för animaliska produkter.

En annan variation är Cottage Pie, som liknar Shepherd’s Pie men med nötfärs istället för lammfärs. Cottage Pie härstammar från samma tidsperiod som Shepherd’s Pie och blev populär på grund av dess billigare ingredienser.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*