Risgrynskaka risgrynspudding har följande näringsinnehåll:
Energi (kcal) 146
Energi (kJ) 612
Fett, totalt (g) 7.98
Protein (g) 4.1
Kolhydrater, tillgängliga (g) 14.5
Fibrer (g) 0.1
Vatten (g) 72.4
Alkohol (g) 0
Aska (g) 0.9
Sockerarter, totalt (g) 6.7
Monosackarider (g) 0
Disackarider (g) 6.7
Tillsatt socker (g) 4
Fritt socker (g) 4
Fullkorn totalt (g) 0
Summa mättade fettsyror (g) 4.3
Fettsyra 4:0-10:0 (g) 0.4
Laurinsyra C12:0 (g) 0.4
Myristinsyra C14:0 (g) 0.6
Palmitinsyra C16:0 (g) 2.3
Stearinsyra C18:0 (g) 0.7
Arakidinsyra C20:0 (g) 0
Summa enkelomättade fettsyror (g) 2.4
Palmitoljesyra C16:1 (g) 0.1
Oljesyra C18:1 (g) 2.2
Summa fleromättade fettsyror (g) 0.6
Linolsyra C18:2 (g) 0.4
Linolensyra C18:3 (g) 0.1
Arakidonsyra C20:4 (g) 0
EPA (C20:5) (g) 0
DPA (C22:5) (g) 0
DHA (C22:6) (g) 0
Kolesterol (mg) 54.5
Vitamin A (RE/µg) 88.2
Retinol (µg) 84.4
Betakaroten/β-Karoten (µg) 45
Vitamin D (µg) 0.88
Vitamin E (mg) 1
Vitamin K (µg)
Tiamin (mg) 0.04
Riboflavin (mg) 0.12
Niacin (mg) 0.17
Niacinekvivalenter (NE/mg) 1.1
Vitamin B6 (mg) 0.04
Folat (µg) 10.4
Vitamin B12 (µg) 0.45
Vitamin C (mg) 0.4
Fosfor, P (mg) 90
Jod, I (µg) 25.4
Järn, Fe (mg) 0.2
Kalcium, Ca (mg) 77
Kalium, K (mg) 116
Magnesium, Mg (mg) 11
Natrium, Na (mg) 163
Salt, NaCl (g) 0.4
Selen, Se (µg) 3.5
Zink, Zn (mg) 0.5
Avfall (skal etc.) (%) 1
Om du ska äta Risgrynskaka risgrynspudding kan det vara intressant att veta näringsinnehållet oavsett om du räknar kalorier eller ej.
Risgrynspudding
Risgrynspudding är en klassisk efterrätt som har funnits i Sverige i många århundraden. Det är en mjuk och krämig pudding gjord av risgryn, mjölk, socker och vanilj. Denna enkla men utsökta efterrätt kan serveras varm eller kall och kan toppas med frukt, bär eller sylt. I denna artikel kommer jag att ge dig en grundlig översikt över risgrynspudding och dela med mig av ett läckert och lättlagat recept.
Vad är risgrynspudding?
Risgrynspudding är en enkel efterrätt som görs av risgryn, mjölk, socker och vanilj. Risgryn är små korn av skalat ris som vanligtvis används för att göra risotto eller pudding. Puddingen görs genom att koka upp mjölk och socker, tillsätta risgryn och vanilj och sedan låta det hela koka tills det tjocknar. Puddingen kan sedan hällas i en form och svalna i kylen eller serveras varm direkt från kastrullen.
Recept på risgrynspudding
Ingredienser:
- 1 liter mjölk
- 1 dl risgryn
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- Smör eller margarin (till formen)
- Sylt, frukt eller bär (till servering)
Instruktioner:
- Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin.
- Häll mjölk i en kastrull och tillsätt socker och vaniljsocker. Koka upp mjölken på medelhög värme och rör om för att se till att sockret löses upp helt.
- Tillsätt risgryn i kastrullen och sänk värmen. Rör om kontinuerligt för att undvika klumpar.
- Låt puddingkonsistensen koka i cirka 40-50 minuter eller tills det har tjocknat ordentligt.
- Häll puddingkonsistensen i den smorda formen och låt det svalna.
- Ställ formen i kylskåpet i minst 2-3 timmar eller tills det har stelnat helt.
- Servera puddingkonsistensen kall med sylt, frukt eller bär.
Tips och variationer på risgrynspudding
- För en annan smakprofil kan du tillsätta kanel, kardemumma eller rivet apelsinskal i puddingkonsistensen.
- För en krämigare pudding kan du tillsätta grädde eller smör till mjölkblandningen.
- Puddingen kan också serveras med en klick vispad grädde eller vaniljsås.
- Om du vill ha en mer hälsosam version av puddingkonsistensen kan du använda sockerersättning eller tillsätta lite honung istället för socker.