Näringsinnehåll i Mannagrynskaka mannagrynspudding

näringsinnehåll

Mannagrynskaka mannagrynspudding har följande näringsinnehåll:

Energi (kcal) 104

Energi (kJ) 435

Fett, totalt (g) 2.37

Protein (g) 4.9

Kolhydrater, tillgängliga (g) 15.3

Fibrer (g) 0.5

Vatten (g) 75.2

Alkohol (g) 0

Aska (g) 1.8

Sockerarter, totalt (g) 9.4

Monosackarider (g) 2.3

Disackarider (g) 7

Tillsatt socker (g) 3

Fritt socker (g) 3

Fullkorn totalt (g) 0

Summa mättade fettsyror (g) 1.2

Fettsyra 4:0-10:0 (g) 0.1

Laurinsyra C12:0 (g) 0.1

Myristinsyra C14:0 (g) 0.2

Palmitinsyra C16:0 (g) 0.6

Stearinsyra C18:0 (g) 0.2

Arakidinsyra C20:0 (g) 0

Summa enkelomättade fettsyror (g) 0.7

Palmitoljesyra C16:1 (g) 0

Oljesyra C18:1 (g) 0.6

Summa fleromättade fettsyror (g) 0.2

Linolsyra C18:2 (g) 0.2

Linolensyra C18:3 (g) 0

Arakidonsyra C20:4 (g) 0

EPA (C20:5) (g) 0

DPA (C22:5) (g) 0

DHA (C22:6) (g) 0

Kolesterol (mg) 33.7

Vitamin A (RE/µg) 32.8

Retinol (µg) 31.9

Betakaroten/β-Karoten (µg) 11

Vitamin D (µg) 0.96

Vitamin E (mg) 0.6

Vitamin K (µg)

Tiamin (mg) 0.04

Riboflavin (mg) 0.15

Niacin (mg) 0.14

Niacinekvivalenter (NE/mg) 1.24

Vitamin B6 (mg) 0.05

Folat (µg) 10.7

Vitamin B12 (µg) 0.54

Vitamin C (mg) 0.6

Fosfor, P (mg) 113

Jod, I (µg) 61.4

Järn, Fe (mg) 0.4

Kalcium, Ca (mg) 112

Kalium, K (mg) 176

Magnesium, Mg (mg) 13

Natrium, Na (mg) 396

Salt, NaCl (g) 1

Selen, Se (µg) 3.3

Zink, Zn (mg) 0.5

Avfall (skal etc.) (%) 1

Om du ska äta Mannagrynskaka mannagrynspudding kan det vara intressant att veta näringsinnehållet oavsett om du räknar kalorier eller ej.

Mannagrynspudding

Mannagrynspudding är en klassisk efterrätt som har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Det är en mjuk och krämig pudding gjord av mannagryn, mjölk, socker och vanilj. Denna enkla men utsökta efterrätt kan serveras varm eller kall och kan toppas med frukt, bär eller sylt. I denna artikel kommer jag att ge dig en grundlig översikt över mannagrynspudding och dela med mig av ett läckert och lättlagat recept.

Vad är mannagrynspudding?

Mannagrynspudding är en enkel efterrätt som görs av mannagryn, mjölk, socker och vanilj. Mannagryn är små mjölkkorn som görs av vete, majs eller ris. Puddingen görs genom att koka upp mjölk och socker, tillsätta mannagryn och vanilj och sedan låta det hela koka tills det tjocknar. Puddingen kan sedan hällas i en form och svalna i kylen eller serveras varm direkt från kastrullen.

Recept på mannagrynspudding

Ingredienser:

  • 1 liter mjölk
  • 1 dl mannagryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smör eller margarin (till formen)
  • Sylt, frukt eller bär (till servering)

Instruktioner:

  1. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin.
  2. Häll mjölk i en kastrull och tillsätt socker och vaniljsocker. Koka upp mjölken på medelhög värme och rör om för att se till att sockret löses upp helt.
  3. Tillsätt mannagryn i kastrullen och sänk värmen. Rör om kontinuerligt för att undvika klumpar.
  4. Låt puddingkonsistensen koka i cirka 10-15 minuter eller tills det har tjocknat ordentligt.
  5. Häll puddingkonsistensen i den smorda formen och låt det svalna.
  6. Ställ formen i kylskåpet i minst 2-3 timmar eller tills det har stelnat helt.
  7. Servera puddingkonsistensen kall med sylt, frukt eller bär.

Tips och variationer på mannagrynspudding

  • För en annan smakprofil kan du tillsätta kanel, kardemumma eller rivet apelsinskal i puddingkonsistensen.
  • För en krämigare pudding kan du tillsätta grädde eller smör till mjölkblandningen.
  • Puddingen kan också serveras med en klick vispad grädde eller vaniljsås.
  • Om du vill ha en mer hälsosam version av puddingkonsistensen kan du använda sockerersättning eller tillsätta lite honung istället för socker.