Kebabtallrik m. pommes frites har följande näringsinnehåll:
Energi (kcal) 237
Energi (kJ) 993
Fett, totalt (g) 16.6
Protein (g) 6.4
Kolhydrater, tillgängliga (g) 15.3
Fibrer (g) 1.4
Vatten (g) 58.6
Alkohol (g) 0
Aska (g) 1.8
Sockerarter, totalt (g) 1.1
Monosackarider (g) 0.9
Disackarider (g) 0.3
Tillsatt socker (g) 0
Fritt socker (g) 0
Fullkorn totalt (g) 0
Summa mättade fettsyror (g) 4.7
Fettsyra 4:0-10:0 (g) 0.1
Laurinsyra C12:0 (g) 0.1
Myristinsyra C14:0 (g) 0.3
Palmitinsyra C16:0 (g) 2.6
Stearinsyra C18:0 (g) 1.4
Arakidinsyra C20:0 (g) 0.1
Summa enkelomättade fettsyror (g) 8.9
Palmitoljesyra C16:1 (g) 0.3
Oljesyra C18:1 (g) 8.3
Summa fleromättade fettsyror (g) 2.1
Linolsyra C18:2 (g) 1.3
Linolensyra C18:3 (g) 0.4
Arakidonsyra C20:4 (g) 0
EPA (C20:5) (g) 0
DPA (C22:5) (g) 0
DHA (C22:6) (g) 0
Kolesterol (mg) 24.1
Vitamin A (RE/µg) 23.1
Retinol (µg) 13.9
Betakaroten/β-Karoten (µg) 89
Vitamin D (µg) 0.04
Vitamin E (mg) 2.4
Vitamin K (µg)
Tiamin (mg) 0.09
Riboflavin (mg) 0.06
Niacin (mg) 2.2
Niacinekvivalenter (NE/mg) 3.37
Vitamin B6 (mg) 0.18
Folat (µg) 11.8
Vitamin B12 (µg) 0.25
Vitamin C (mg) 3.6
Fosfor, P (mg) 92
Jod, I (µg) 2.4
Järn, Fe (mg) 1
Kalcium, Ca (mg) 23
Kalium, K (mg) 376
Magnesium, Mg (mg) 20
Natrium, Na (mg) 381
Salt, NaCl (g) 1
Selen, Se (µg) 1.7
Zink, Zn (mg) 1.2
Avfall (skal etc.) (%) 0
Om du ska äta Kebabtallrik m. pommes frites kan det vara intressant att veta näringsinnehållet oavsett om du räknar kalorier eller ej.
Kebabtallrik
Kebabtallrik är en populär rätt som är vanlig i Mellanöstern och Europa. Det är en tallrik med grillad eller stekt kött, ofta kryddat med olika kryddor, serverat med ris, grönsaker och en sås. Denna läckra och lättlagade maträtt är ett utmärkt alternativ för en snabb middag eller en festlig måltid med vänner och familj. I denna artikel kommer jag att ge dig en grundlig översikt över kebabtallrik och dela med mig av ett läckert och lättlagat recept.
Vad är kebabtallrik?
Kebabtallrik är en tallrik med grillad eller stekt kött, serverat med ris, grönsaker och en sås. Kebabtallrik är en mångsidig rätt som kan tillagas med olika typer av kött som nötkött, lamm eller kyckling. Kryddor som spiskummin, paprika och koriander används ofta för att ge köttet extra smak. Tillbehören kan också varieras beroende på personliga preferenser.
Recept på kebabtallrik
Ingredienser:
- 500 g kött (nötkött, lamm eller kyckling)
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk paprika
- 1 tsk koriander
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 rödlök, tärnad
- 1 paprika, tärnad
- 1 tomat, tärnad
- Pommes eller ris
- 4 dl vatten
- Salt och peppar
- Olja (till stekning)
Sås:
- 2 dl yoghurt
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 tsk spiskummin
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Skär köttet i mindre bitar och lägg det i en skål.
- Tillsätt spiskummin, paprika, koriander, vitlök, salt och peppar till köttet. Rör om så att kryddorna täcker köttet jämnt.
- Hetta upp en stekpanna med olja och stek köttet tills det är genomstekt.
- Fritera pommes frites eller koka riset i vatten och lite salt tills vattnet har kokat bort och riset är mjukt.
- Tärna rödlök, paprika och tomat.
- Blanda yoghurt, vitlök, spiskummin, salt och peppar till såsen.
- Lägg upp pommes/ris, kött och grönsaker på tallrikar och servera med såsen.
Tips och variationer på kebabtallrik
- Du kan använda olika köttsorter eller vegetariskt alternativ som tofu för att variera smaken och anpassa rätten efter dina egna preferenser.
- Tillbehören kan varieras med olika grönsaker som gurka, sallad, oliver eller avokado.
- Du kan använda olika kryddor och marinader för att ge köttet extra smak, som tandoori-marinad eller citronpeppar.