Gnocchi recept

gnocchi recept

Gnocchi, de små mjuka potatisbollarna, är en älskad rätt i Italiensk matkultur. Dessa små kulinariska mästerverk har erövrat hjärtan världen över med sin mjuka konsistens och förmåga att smälta i munnen. I denna artikel kommer vi att utforska världen av gnocchi och presentera dig med ett enkelt och läckert recept för att göra dem själv.

Ursprunget till Gnocchi

Gnocchis historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och hittar sina rötter i Italiens matarv. Denna potatisbaserade delikatess blev populär i norra Italien och har sedan dess blivit en klassiker i många italienska kök.

Ingredienser för hemlagade Gnocchi

För att göra din egen gnocchi behöver du följande ingredienser:

 • 1 kg potatis
 • 250 g vetemjöl
 • 1 ägg
 • En nypa salt

Steg-för-steg recept för hemlagade Gnocchi

 1. Koka Potatisen: Börja med att koka potatisen tills de är helt mjuka. Skala sedan och mosa dem i en stor skål tills det inte finns några klumpar kvar.
 2. Tillsätt Ägget och Saltet: Blanda i ägget och en nypa salt i den mosade potatisen. Rör om väl tills alla ingredienser är väl kombinerade.
 3. Tillsätt Vetemjölet Gradvis: Tillsätt mjölet gradvis medan du fortsätter att blanda. Degen börjar ta form och sluta vara kladdig.
 4. Knåda degen: Lägg degen på en lätt mjölad yta och knåda den försiktigt tills den blir smidig. Se till att inte överarbeta degen, då detta kan göra gnocchiarna sega.
 5. Forma Gnocchis: Dela degen i mindre delar och rulla varje del till en lång rulle, ungefär 2 cm i diameter. Skär rullen i små bitar, och använd en gaffel för att göra små intryck på varje gnocchi.
 6. Koka Gnocchis: Koka en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i gnocchis och koka dem tills de flyter upp till ytan, vilket tar cirka 2-3 minuter.
 7. Servera och Njut: Servera de nykokta gnocchi med din favoritsås. Det kan vara allt från en enkel smör- och salviablandning till en tomat- eller gräddbaserad sås.

Tips för Perfekta Gnocchis

 • Använd mjölig potatis: För att få de bästa resultaten är det bäst att använda mjöliga potatissorter som exempelvis Russet.
 • Försiktighet med mjölet: Tillsätt mjölet gradvis och sluta när degen har nått en smidig och lättarbetad konsistens.
 • Undvik överarbete: Överknådning av degen kan leda till sega gnocchis. Var försiktig med knådningen.
 • Testa konsistensen: Innan du kokar gnocchis, koka en provbit. Om de faller sönder under kokningen, tillsätt mer mjöl i degen.
 • Kombinera med läckra såser: Gnocchi är en mångsidig rätt som passar bra med en rad olika såser, från enkel smör och ost till krämiga svampsåser.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*