Allåkerbär är en ätbar växt (Bär)

ätbara växter

Om du är sugen på att äta Allåkerbär och undrar om det är ätbart så är svaret JA. Mer om Allåkerbär hittar du nedan:

Kategori: Bär
Familj: Rosväxter
Förodling/ direktsådd: Förökas vegetativt
Växtplats: Friland
Jordtyp: Mull
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Trivs med: Surjordsväxter
Trivs inte med:  Info saknas

Allåkerbär

Allåkerbär är en vacker och användbar buske som är vanlig i Sverige och andra nordiska länder. Dess vetenskapliga namn är Sambucus nigra och den är en del av kaprifolfamiljen. Allåkerbär kan odlas för sina vackra blommor och sina bär, som är användbara för matlagning, hälsofrämjande och traditionell medicin. I denna artikel kommer jag att ge dig en grundlig översikt över allåkerbär och dess användningsområden.

Vad är allåkerbär?

Allåkerbär är en flerårig buske som kan växa upp till 6 meter hög och är vanlig i Sverige, Norge, Finland och andra delar av Europa och Asien. Busken har vita eller krämfärgade blommor som blommar under sommaren och bär svarta eller mörkblå bär under hösten. Bären är små och rundade, och kan användas för matlagning och medicin.

Användningsområden för allåkerbär

 1. Matlagning: Allåkerbär kan användas för att göra en mängd olika maträtter, som saft, sylt, pajer och desserter. Bären har en söt smak med en liten syrlighet, vilket gör dem idealiska för söta maträtter. De kan också användas för att göra vin och likörer.
 2. Hälsofrämjande: Allåkerbär innehåller höga halter av C-vitamin, antioxidanter och andra näringsämnen som är bra för hälsan. De kan hjälpa till att stärka immunsystemet, förbättra hjärthälsan och förebygga inflammation.
 3. Traditionell medicin: Allåkerbär har en lång historia som en medicinalväxt och har använts för att behandla en mängd olika hälsoproblem. Bären och blommorna kan användas för att lindra förkylning, hosta och influensa. De kan också användas för att lindra smärta, inflammation och allergier.

Recept på allåkerbärssaft

Ingredienser:

 • 1 kg allåkerbär
 • 1 liter vatten
 • 500 g socker

Instruktioner:

 1. Skölj allåkerbären och ta bort stjälkarna.
 2. Lägg bären i en stor kastrull och tillsätt vatten.
 3. Koka upp på hög värme och låt det sedan sjuda på medelhög värme i 30-40 minuter tills bären har mjuknat och saften har lösts ut.
 4. Sila saften genom en sil eller ett tygstycke för att ta bort fruktköttet.
 5. Tillsätt socker i kastrullen med saften och koka upp på nytt. Rör om tills sockret har lösts upp helt.
 6. Häll saften i en flaska eller en burk och förvara i kylskåpet. Saften kan också frysas ned för att användas senare.

Tips och variationer på allåkerbär

 • För en annan smakprofil kan du tillsätta kanel, kardemumma eller ingefära till saften.
 • För en hälsosammare version av allåkerbärssaft kan du använda sockerersättning eller tillsätta lite honung istället för socker.
 • Du kan också använda allåkerbärssaften som bas för en fruktig cocktail eller som en ingrediens i en marinad för kött eller grönsaker.